MamaGoesHere baby- & peuterclub

Hoe houd ik mijn kind gezond? (En wat moet er mee in de EHBO-trommel?)

Natuurlijk wil je dat jouw kind gezond blijft. En als er dan toch iets gebeurt, wil je de juiste maatregelen nemen. Een goede voorbereiding is hierbij de sleutel. Voor je op reis gaat, moet je dit sowieso weten:

>>Gezond blijven<<

>>Warm weer: zo anticipeer je erop<<

>>Koud weer: pak je kind goed in<<

Gezond blijven

Allereerst zijn kleine kinderen erg vatbaar voor ziektes. Wat ze kunnen oplopen, hangt enorm af van het land. En, zoals we in hoofdstuk 1 al zeiden, vooral in niet-westerse landen is de hygiëne vaak niet goed op orde. Zorg er daar in elk geval voor dat al het eten goed gekookt of doorbakken is, zodat eventuele schadelijk bacteriën en virussen gedood zijn. Een frisse salade kun je dus beter links laten liggen. Maak ook handig gebruik van desinfecterende handgel, vooral als je kind de handjes vaak in de mond doet.

Warm weer: zo anticipeer je erop

Wist je trouwens dat kinderen ook heel gevoelig zijn voor warm weer? Ook hierop kun je goed anticiperen. Dat je kind in een warm klimaat veel moet drinken, staat buiten kijf. Geef geen zoete dranken, daarvan neemt de dorst alleen maar toe. De beste oplossing? Echt waar, dat is water. Behalve als je nog borstvoeding geeft; dan leg je je kind gewoon wat vaker aan. Doe verder een extra molton om het kinderbedje of de kinderwagen, zodat het zweet sneller wordt opgenomen. Voor het bedje is een topdek van Aerosleep ook ideaal, want die is gemaakt van absorberend materiaal. En zorg voor katoenen kleding en hydrofiele trappelzakken en luiers, want die stoffen zijn lekker luchtig. Ook een goed idee: leg wat flessen water in de vriezer of koelbox en gebruik ze als koelelement. Of koop een kleine ventilator, natuurlijk. En last but not least, pak een thermometer in, zodat je de temperatuur goed kunt monitoren.

Koud weer: pak je kind goed in

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie naar een koude plek afreizen. Open deur alert: zorg liever voor te veel warme kleding dan te weinig. En let erop dat die droog blijven! Veel kinderen dragen hiervoor regenkleding. Weet wel dat die niet bepaald warmte vasthouden. Speciale sokken voor in laarzen zijn hierbij een echte must. Regel verder wollen onderkleding en vergeet vooral geen mutsen, sjaals en handschoenen in te pakken. Je kind verliest namelijk vooral warmte via het hoofd, de nek en de handen.