Blog

De 5 dingen die je wilt weten over de zon en kinderen

Yes, eindelijk zon! De kinderen vliegen naar buiten met zo min mogelijk kleren aan en smeken om een zwembadje. Aan jou de superbelangrijke (en ondankbare) taak om ze goed tegen de zon te beschermen.

 

 

Ik heb  voor jou de meest betrouwbare online bronnen over zonbescherming geraadpleegt, zodat jij je kostbare tijd aan het insmeren van de kinderen kunt besteden 🙂 Ik heb de 5 belangrijkste tips overzichtelijk voor je gebundeld in dit handige lijstje!

Tip 1: Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Waarom al die maatregelen? Simpel: als je verbrandt op kinderleeftijd, dan heb je op de lange termijn meer kans op huidkanker. Bescherm je kinderen dus vanaf hun eerste levensmaanden al goed tegen de zon! Het is de moeite meer dan waard.

Tip 2: De harde feiten

Een parasol houdt 40% tot 50% van de uv-straling tegen, dus daar kun je verbranden. Zand reflecteert tot 20% van de uv-straling, sneeuw maar liefst 80%. Een licht wolkendek laat ook uv-straling door, net als helder water. En de zon schijnt het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur, dus blijf dan lekker in de schaduw.

Tip 3: Smeren én in de kleren

De gevoeligste lichaamsdelen zijn gezicht, nek, schouders, oren en ogen: die zijn meestal onbedekt en vangen dus de meeste uv-straling. Insmeren doe je daarom elke 2 uur. Daarnaast zijn een zonnehoedje en een katoenen of uv-werend shirt dus een must. Niks lekkerder voor je kleintje als-ie in het pierenbadje een lekker nat, verkoelend shirt aanheeft. En met een hippe kinderzonnebril (met de juiste uv-wering) is-ie helemaal beach-ready!

Tip 4: Baby’s zijn niet gemaakt voor de zon

Baby’s onder de 1 jaar hebben nog een heel dunne huid. Daarom leg je ze altijd in de schaduw én smeer je ze in met zonnebrandcrème die minstens factor 30 heeft. Vraag bij de apotheek of drogist naar producten zonder schadelijke stoffen. Omdat het hoofd van je baby door zijn omvang de meeste uv-straling vangt, heeft hij ook een zonnehoedje nodig.

Tip 5: Koester het ritueel

Maak van het insmeren het 7 theelepels-spel: 1 lepel crème voor het hoofd, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst en rug, 2 voor de benen. Koop een vrolijk shirt en doop dat om tot Magische Cape, doe alsof een zonnebril superkrachten geeft. Als kinderen op vroege leeftijd spelenderwijs de gewoonte aanleren om zich goed te beschermen tegen de zon, dan houden ze die op latere leeftijd beter vol.

 

Wil je meer lezen? Check dan deze online tips:

https://www.kwf.nl/preventie/Zon-verstandig/Pages/de-zon-en-huidkanker.aspx

http://www.nvdv.nl/app/uploads/2014/08/Folder-Zonlicht-en-de-huid-20-05-2014.pdf

http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/shade/seek-the-shade

https://www.kwf.nl/voorkomen/zon-uv-huidkanker/smeren-kleren-weren/pages/default.aspx