MamaGoesHere Tips & Tricks

Hoe hou ik mijn kind tevreden tijdens een lange reis?

Een lange vlucht of rit vraagt soms veel van een kind Het is ook moeilijk, lang stilzitten. Als je met de auto bent, houd je hier makkelijk rekening mee door om de twee uur even te stoppen. Maar er zijn nog meer tips om je kind een leuke reis te bezorgen – ook als je gaat vliegen, trouwens.

Regel een reiswieg

Zorg voor snacks

Neem genoeg speelgoed mee

Jij rustig, kindje rustig 🙂

Handig om te weten als je gaat vliegen

Regel een reiswieg  

Deze tip is speciaal voor ouders met een baby. Je kindje zit in een wipstoel of autozitje de hele tijd in dezelfde houding. En ga je vliegen, dan zit je kind de hele tijd op schoot. Niet bepaald comfortabel, dus. In een reiswieg kan je kind liggen én wat vrijer bewegen. Als je met het vliegtuig gaat, hoef je er trouwens geen te kopen. Veel vliegmaatschappijen hebben er namelijk een voor kinderen tot 10 maanden oud.

Zorg voor snacks

Geen kind wordt ongelukkig van iets lekkers. Zorg daarom voor voldoende (gezonde) versnaperingen voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan kaakjes, drinkzakjes yoghurt, soepstengels of snoepgroenten.

Neem genoeg speelgoed mee

Natuurlijk, met een telefoon of tablet houd je kinderen uren stil. Maar ook zonder digitale middelen zijn ze uitstekend te vermaken! Kijk bijvoorbeeld of je een mobile kunt ophangen voor je baby. Of neem een magnetische puzzel mee voor je peuter. Zorg ook voor voldoende muziek en luisterboeken. En de organizer aan de achterkant van je autostoel is ideaal voor een flinke voorraad boekjes voor onderweg.

Jij rustig, je kind rustig

Inpakken, schoonmaken, zorgen dat iedereen klaar is voor de reis – het gestress begint meestal al lang voordat je in de auto of het vliegtuig zit. En die spanning vindt zijn weerslag op je omgeving. Het gevolg? Gefrustreerde kinderen. ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’ is dus het credo: blijf rustig en je zult zien dat je kind voorbeeld volgt.

Handig om te weten als je gaat vliegen

Wist je dat je baby bij de meeste maatschappijen al vanaf een week oud mag vliegen? En dat kinderen tot twee jaar oud meestal gratis of voor een heel klein bedrag mee mogen? Handige weetjes, natuurlijk. En we hebben er nog meer voor je:

Je kindje laten drinken tijdens het opstijgen doet wonderen

De belangrijkste oorzaak van brullende kinderen is oorpijn tijdens het opstijgen. Geef je baby of peuter daarom wat te drinken of leg hem of haar aan de borst. Je kunt je kind ook ergens op laten sabbelen. Denk aan een speen of, als je kind daar oud genoeg voor is, een lolly.

Voor kinderen tot twee jaar oud hoef je geen stoel te boeken

Overigens is het wel handig om dit tóch te doen als je kind al zelfstandig kan zitten, want niemand wil uren achter elkaar met een peuter op schoot zitten. Je kunt trouwens ook bij de gate vragen of er niet toevallig een stoel vrij is. Met een beetje mazzel en een kleine stoelendans hebben jullie lekker wat extra ruimte!

Verre reis? Kies voor een nachtvlucht

Als je maar kort de lucht in gaat, is een vlucht overdag wel zo makkelijk. Maar voor lange vluchten is het juist weer handiger om ’s nachts te gaan. Je kind slaapt waarschijnlijk als een roosje, dus je hoeft hem of haar niet te vermaken.

Maak een planning voor onderweg

Deze tip geldt vooral voor ouders met peuters. Voor je kind is een lange vliegreis best spannend. Om een beetje houvast te geven, kun je samen een planning maken: eerst een filmpje kijken, daarna een kleurplaat maken, dan wat lekkers… Je zult zien dat de spanning hierdoor als sneeuw voor de zon verdwijnt.