7 vragen..

‘Wij vinden dat je altijd klaar moet staan voor je gasten.’

In deze sprankelende nieuwe rubriek op MamaGoesHere, “Nederlandse Pioniers in Frankrijk”, brengen we je inspirerende verhalen van Nederlandse domeinbeheerders die in Frankrijk wonen. We stellen ze zeven boeiende vragen, waarbij ze hun passie voor hun werk, hun liefde voor hun domein en hun gastvrijheid met ons delen.

Maak kennis met deze avontuurlijke pioniers, die hun Nederlandse roots hebben gecombineerd met de prachtige Franse cultuur en landschappen. Ontdek wat hen heeft geïnspireerd om hun dromen na te jagen en een nieuw leven te beginnen in het betoverende Frankrijk. En waarom jij hun paradijsje echt een keer moet bezoeken. Deze week spreken we met Willem en Paula van Le Mas d’en Haut.

Wat is je favoriete plekje op het domein? Waarom?

 

Ons favoriete plekje op het domein is de Pigeonnier, oftewel de Torenwinkel. Vlak na het uitserveren van de bestelde broodjes en koffies drinken we hier in alle rust samen een lekkere Illy koffie en bespreken we de dag die komen gaat. Hoe liep het gisteren, zijn er nog nieuwtjes, welke verse boodschappen moeten we halen, wat moet er allemaal nog gebeuren? Maar vooral is het een moment van rust en tijd voor elkaar. En vlak voor de Table d’hôtes treffen we elkaar weer op deze rustgevende plek om de puntjes op de “i” te zetten voor een gezellige avond. Dit oude bouwwerk geeft ons energie, rust en aandacht!

 

Waarom zijn jullie Le Mas d’en Haut begonnen?

Zoals velen graag willen maar de stap niet durven nemen wilden wij graag een avontuur beginnen op het platteland van Frankrijk om zo meer aandacht aan ons jonge gezinnetje te kunnen geven, weg uit de drukte van de Randstad, iets voor ons zelf beginnen en meer verbonden zijn met de natuur en de seizoenen. Na een lange zoektocht van 2-3 jaar stuitten we bijna 14 jaar geleden op le Mas d’en Haut in het hart van Frankrijk. Deze locatie overtrof onze lange lijst van wensen en eisen. De sfeer en uitstraling waren er al dus we hoefden er alleen nog maar een vakantiedomein van te maken. In 6 maanden tijd stonden er zes Safaritenten, een verwarmd zwembad en de eerste Gîte en arriveerden de eerste gasten.

Wat vind je leuk aan dit werk?

 

Het leuke van dit werk is dat je ziet waar voor je het doet: blije, uitgeruste en enthousiaste gasten. Door de kleinschalige opzet hebben we heel persoonlijk contact. Op deze manier kunnen we goed inspelen op de individuele wensen van onze gasten. Vijf maanden hebben we continue gasten op ons domein en gaat de aandacht uit naar de gasten het naar de zin te maken. Het zwembad moet schoon, het terrein opgeruimd, vier keer per week verzorgen we de table d’hôtes dus daar komt bij kijken; de boodschappen, de mise en place en de tafels dekken en versieren. Verder zijn er altijd reparaties en speciale wensen en vragen de gasten graag naar tips voor uitjes naar een zwemmeertje, klimbos, brocante of ander uitje. De andere zeven maanden zitten we ook niet stil maar dan worden we niet meer geleefd en hebben we de regie van het werkritme weer zelf in de hand. Zwembad, tenten en gîtes moeten winterklaar gemaakt worden, onderhoud aan heggen en bomen, altijd verbeterpunten en altijd nieuwe projecten. Maar ook moet de achterstallige administratie gedaan worden, de website onderhouden worden en de aanvragen verwerkt worden.

 

Wat vind je een minder leuke kant?

 

Als je dan toch een minder leuke kant zou moeten beschrijven komt als eerste in mij op dat je nooit iets met vrienden en familie kan doen in de maanden april tot oktober en dat je in die periode niet zelf op vakantie kan. Met onze kinderen gaan we vaak in de herfstvakantie weg. Het voordeel is dat het dan wat rustiger is dan in de zomer maar je moet wel een stuk verder rijden om nog een beetje kans op mooi weer te hebben. En in de 7 maanden dat we geen gasten hebben, hebben we weer voldoende tijd om onze familie en vrienden uit te nodigen en op te zoeken.

Wat vind je belangrijk voor je gasten?

Wij vinden het belangrijk dat onze gasten het helemaal naar hun zin hebben. Dat begint al voor de vakantie door de verwachtingen te managen, dus door duidelijk te maken wat we hier precies bieden. Als mensen verwachten op hoge hakken rond te kunnen lopen of bang zijn voor insecten dan kunnen ze beter een andere bestemming boeken. De meeste mensen komen via vrienden of zijn terugkomers dus dan weten ze wat ze kunnen verwachten. Eenmaal hier op vakantie proberen we ze een onvergetelijke vakantie te bieden zonder dat we allerlei animatie verzorgen. Met lekker eten, een mooi verzorgd domein, comfortabele accommodaties, een verwarmd zwembad, de broodjesservice en een glimlach heb je al snel de basisingrediënten voor een geslaagde vakantie. Als je dan nog leuke gelijkgestemde andere vakantiegangers hebt, een keur aan activiteiten in de omgeving hebt en dat de kinderen zich altijd vermaken met de andere kinderen, dan kan de vakantie niet meer stuk.

 

Wat vind je belangrijk voor jezelf?

 

Voor ons zelf vinden we het belangrijk dat we af en toe de tijd nemen om even samen te zitten. Anders ben je alleen maar aan het lopen en rennen. Voor een kopje koffie, samen lunchen of samen er even op uit gaan. Vooral dat laatste moeten we weer meer aandacht gaan geven. We hebben een paar jaar de donderdagmiddag en -avond gereserveerd om er zelf even uit te gaan maar toen hadden we denk ik nog maar acht gezinnen en met de elf van nu is dat toch anders. Wij vinden dat je altijd klaar moet staan voor je gasten. We vinden het ook belangrijk dat we meer uit handen geven zodat we wat meer aan ons zelf toekomen. Zo zetten we tegenwoordig veel personeel in voor de keukenvoorbereidingen, de bediening, de schoonmaak en de was maar we zouden ook de donderdagvond iemand kunnen inzetten als achterwacht voor een drankje, een ijsje of een vraag.

 

En wat wil je dat gasten vertellen aan hun vrienden als ze weer thuis zijn?

 

Wat wij willen dat de gasten bij thuiskomst vertellen aan hun vrienden over hun vakantie op le Mas d’en Haut gebeurt al: 60% van de gasten bij ons komt via via of komen voor de tweede, derde, vierde, vijfde of zelfs zesde keer.

44 vakanties voor jou gevonden
filters:
 • Agriturismo
 • Appartement
 • Boutique hotel
 • Camping
 • domaine
 • Glamping
 • Groepsaccommodatie
 • Hotel
 • Huisje
 • Landgoed
 • Resort
 • Vakantiepark
 • Villa
 • toon alles