MamaGoesHere shopping

Normale luiers en zwemluiers: wat is het verschil?

Als je met het gezin op vakantie gaat naar een zonovergoten bestemming, wil je natuurlijk dat iedereen kan genieten van het verfrissende water van de zee of het zwembad. Ook je baby. Maar wat moet je je kleintje eigenlijk aantrekken als je met hem of haar gaat zwemmen? We vertellen het je hier.

Gebruik geen normale luier bij het zwemmen

Je kunt je baby niet met een normale luier laten zwemmen. Een normale luier neemt namelijk veel vocht op, waardoor hij na een tijdje te zwaar wordt. Door het extra gewicht kan de luier afzakken of in het ergste geval je kindje onder water laten zakken.

Behalve vocht kan een normale luier ook lucht absorberen. Hierdoor gaat de luier drijven en trekt hij de billetjes van je baby omhoog. Je kindje kan hierdoor met zijn of haar hoofd onder water terecht komen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Je baby veilig laten zwemmen met een zwemluier 

Gelukkig zijn er speciale luiers waar je je kleintje veilig mee kunt laten zwemmen. Dit is de zogeheten zwemluier. Anders dan normale luiers absorberen zwemluiers vrijwel geen vocht en lopen ze niet vol met water. Je kunt zowel wasbare als wegwerpluiers kopen. Je kunt er een zwembroekje of zwempakje overheen aantrekken.

Het verschonen van de zwemluier 

Net als een gewone luier moet je een zwemluier verschonen. Doe dit in ieder geval nadat je kindje heeft gepoept. Als je de hele dag met je baby of peuter wil gaan zwemmen, kun je het beste een pak wegwerpluiers of wasbare zwemluiers meenemen.

Is een zwemluier hygiënisch?

Door het niet-absorberende materiaal waar ze van gemaakt zijn, nemen zwemluiers vrijwel geen urine op. Dit komt dus in het water terecht. Gelukkig is de zee groot en bevatten zwembaden veel chloor en andere chemicaliën om het water schoon te houden.

Door de elastische anti-lekrandjes om de beentjes en middel, sluiten zwemluiers goed af en komt er geen ontlasting het water. De luiers houden helaas geen diarree tegen. Ga dus niet zwemmen als je kindje hier last van heeft.

Neem altijd zwemluiers mee

Zorg ervoor dat je op vakantie altijd genoeg zwemluiers bij je hebt. Zo zorg je voor genoeg hygiëne en is je kleintje altijd veilig tijdens het zwemmen. In sommige landen en zwembaden moet je kindje zelfs verplicht een zwemluier dragen.

Met een zwemluier kun je veilig en zorgeloos met je kleintje genieten in het water. Heel veel zwemplezier!