Blog

Smartphone tijdens de kerstvakantie?!

Het is weer bijna kerstvakantie. Quality familytime! Wat? Een puber in huis? Oei… Dan is de kans groot dat meneer of mevrouw als ware het een soort navelstreng met zijn of haar telefoon verbonden is. Headphones op en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Dat kan soms best fijn zijn. Maar…

…ook frustrerend. Want is de vakantie niet juist ook om dingen samen te doen en jullie band te versterken? De puber in kwestie zal dit echter een zorg zijn. Kinder- en jeugdpsycholoog Suus weet raad.

Recht op autonomie

“Natuurlijk wil je je puber zijn recht op autonomie niet afnemen en heeft hij die vakantie ook dik verdiend. Dus moet hij ook zijn eigen gang kunnen gaan. Bovendien is de smartphone anno 2017 dé manier in verbinding te staan met alles wat je kind belangrijk vindt. Wist je dat de pubers van de best geïnformeerde generatie jongeren ooit is? En als je puber veel muziek luistert met die telefoon is dat ook nog eens goed voor de ontwikkeling van zijn hersenen.”

Te veel naar een beeldscherm turen zorgt voor ellende

“Maar, aan de andere kant laat onderzoek zien dat te veel beeldschermgebruik negatieve effecten heeft en kan leiden tot allerlei ellende zoals slaapproblemen, overgewicht, sociale problemen, motorische problemen, verslaving en minder creativiteit.”

Stel de juiste vragen

“Wat kan helpen is dat je voorafgaand aan de vakantie met je zoon of dochter samen dit dilemma bespreekt. Gebruik daarbij bijvoorbeeld deze vragen:

  • Wat zijn ieders wensen? Vraag ook naar de wensen van je puber.
  • Leg uit waarom je niet wilt dat je kind ‘de hele tijd’ met zijn smartphone in de weer is. Vertel dat je het leuk vindt als hij ook af en toe bij de rest komt zitten en tijd doorbrengt met de andere gezinsleden.
  • Waarom wil je je kind graag meer bij je gezin betrekken? Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van smartphone, tablet en andere schermen? Bespreek dit gezamenlijk.
  • Doe na het gesprek beiden een voorstel wanneer er tijd is voor de smartphone en wanneer niet. (En ja, deze regels gelden dan ook voor jou!)

Suus! Praktijk voor kinder- en jeugdpsychologie