Blog

Vliegen met kinderen: dit zijn de bagageregels van KLM, Transavia en easyJet

Op vakantie gaan met je kinderen is natuurlijk het allerleukste wat er is! Maar het is ook best een uitdaging als je met een baby gaat vliegen. Zo gelden er andere regels wat betreft bagage voor kinderen. En kan je soms extra’s aanvragen tijdens de vlucht. Wij hebben alle regels van de drie grootste Nederlandse vliegtuigmaatschappijen omtrent bagage voor baby’s en kinderen voor jullie opgeschreven. Vlieg je binnenkort dus met KLM, Transavia of easyJet, dan moet je hier rekening mee houden:

 KLM: bagageregels voor het vliegen met kinderen

 •     Een baby (jonger dan 2 jaar) vliegt met veel korting. Wel moet de baby op dezelfde stoel als de ouder zitten. Wil je dat niet? Dan betaal je het normale kind-tarief.
 •     Op alle vluchten van de KLM mag er per kind één opvouwbare kinderwagen én een (auto)kinderstoeltje meegenomen worden. De kinderwagen mag maximaal 15 x 30 x 100 cm zijn.
 •     Per volwassene mag je met twee baby’s (jonger dan 2 jaar) reizen. Maar, je mag maar één baby tijdens de reis op schoot dragen. Vlieg je dus met twee baby’s, dan moet je voor de tweede baby een eigen stoel boeken.
 •     Qua bagage mag je voor een baby (jonger dan 2 jaar) 12 kg aan handbagage meenemen. Kinderen met een eigen (geboekte) stoel, mogen dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene.
 •     KLM biedt de mogelijkheid om op intercontinentale vluchten een reiswiegje te reserveren voor baby’s kleiner dan 65 cm en lichter dan 10kg wegen. Zo wordt de lange vlucht een stuk relaxter! Wees er op tijd bij, want ze hebben er maar een aantal per vlucht.
 •     Maak je een intercontinentale vlucht, reserveer je kindermaaltijd dan van tevoren. Dan houden ze daar rekening mee aan boort en krijgt je kind iets lekkers!

Leuke bijkomstigheid: Kinderen krijgen korting bij KLM. Bij KLM vliegen kinderen (t/m 11 jaar) voor een gereduceerd tarief. De korting wordt automatisch verrekend tijdens het boekingsproces.

Transavia: bagageregels voor het vliegen met kinderen

 •     Een ticket voor een baby (jonger dan 2 jaar) op schoot bij een volwassene kost €20,- per enkele reis. Wil je een aparte stoel voor je baby boeken, dan geldt hiervoor hetzelfde tarief als voor een volwassene.
 •     Voor je baby (jonger dan 2 jaar) zittend op je schoot mag je 1 stuk ruimbagage van maximaal 10 kg meenemen. Dit kan een trolly, kinderwagen of opvouwbare buggy zijn. De opvouwbare buggy mag je meenemen tot aan de gate en geef je daar af en krijg je na de landing weer terug.
 •     Een baby (jonger dan 2 jaar) op schoot bij een volwassene mag geen aparte handbagage meenemen. Het enige wat je mag meenemen is dus de 10 kg ruimbagage.
 •     Mocht je een aparte stoel hebben geboekt voor je baby dan is het verplicht om een autostoel mee te nemen zodat je baby comfortabel kan reizen tijdens het opstijgen en de landing. Mocht je geen autostoel hebben, dan moet de baby op schoot zitten tijdens deze handelingen.
 •     Kinderen met een eigen (geboekte) stoel, mogen dezelfde hoeveelheid handbagage meenemen als een volwassene. Dit is 1 stuk handbagage van max. 55 x 40 x 25 cm en max. 10 kg. Ook mogen ze ruimbagage meenemen!

Handig om te weten: je mag zoveel babyvoeding meenemen als je baby tijdens de vlucht nodig heeft en je mag maximaal 100 ml gekookt water meenemen.

easyJet: bagageregels voor het vliegen met kinderen

 •     Als je met kinderen jonger dan 5 jaar reist, krijg je de mogelijkheid om vroegtijdig aan boord te gaan bij easyJet.
 •     Verder mag je voor kinderen jonger dan 5 jaar twee artikelen, waaronder een reisbedje, kinderwagen (opvouwbaar of niet-opvouwbaar), buggy of babydraagzak meenemen.
 •     Voor baby’s op schoot mag geen ruimbagage worden toegevoegd.
 •     Baby’s met een geboekte stoel en kinderen boven de 2 jaar hebben dezelfde toegestane handbagage en ruimbagage als volwassenen.
 •     Als je met een baby reist mag je een extra luiertas aan boord brengen. De maximale afmeting hiervoor is 45 x 36 x 20 cm en hij moet onder de stoel voor je geplaatst worden.
 •     Mocht je een aparte stoel hebben geboekt voor je baby dan is het verplicht om een autostoeltje mee te nemen zodat je baby hierin kan zitten tijdens het opstijgen en de landing.
 •     easyJet heeft geen gewichtslimiet op handbagage, wel zijn ze streng in de afmetingen: 56 x 45 x 25 cm voor de handbagage. Meet dat dus eventjes op voordat je je handbagage gaat inpakken!

Heel leuk: easyJet heeft een snackpakketje voor kinderen aan boord, met puzzels en spelletjes om de kinderen te vermaken.

Vlieg je met kinderen controleer dan goed of het paspoort van je kind nog geldig is. Een paspoort voor kinderen onder de 18 jaar is 5 jaar geldig.  Als je kind van vijf jaar oud nog het paspoort heeft van vier jaar terug, dus toen hij/zij één jaar oud was, is het paspoort dus nog geldig omdat je binnen de 5 jaar zit. Het verschil tussen een baby en een kleuter is alleen zo groot, dat je voor onaangename verassingen kan komen te staan. Voor je op vakantie gaat, moet je de paspoorten van je kids dus éxtra controleren.

Let er ook op dat voor bepaalde bestemmingen ook een visumplicht geldt. Kinderen moeten ook bijna altijd een geldig visum of een reistoestemming bezitten. Let er dus op dat je voor je kinderen ook altijd checkt of zij een visum nodig hebben. Bijvoorbeeld voor Egypte, Amerika, Canada en Vietnam hebben ook kinderen een geldig visum of reistoestemming nodig. Voor Kenia echter geld er geen visumplicht voor kinderen onder de 16, wat het dus wellicht  een aantrekkelijke bestemming maakt.

Fijne vlucht alvast!

*Dit is informatie die is opgezocht in maart 2019. Wijzigingen in deze regels zijn dus mogelijk mocht je deze blog op een later moment lezen.