Blog

5x lente schoonmaak tips met kinderen

Voel jij ook al de lentekriebels? Het zonnetje schijnt, de vogeltjes gaan fluiten en de bloemetjes staan weer in bloei. Maar door het zonnetje dat naar binnen schijnt zien we helaas ook de stof wat beter zitten en liggen… tijd voor de lente schoonmaak? Geen paniek (!) ik heb een aantal tips hoe je je huis schoon kunt maken samen met je kinderen!

Lente schoonmaak tips met kinderen

Tip 1. – Betrek het hele gezin erbij

Plan het schoonmaken op een moment dat iedereen thuis is. Zo voorkom je dat er gezeur komt omdat het oneerlijk is verdeeld wie wat moet doen in het huishouden. Daarnaast is het ook veel leuker om het samen te doen. Teamwork makes the dream work!

Tip 2. – Race tegen de klok

Kinderen vinden niks leuker dan een wedstrijdje. Hoe? Verdeel een aantal taken die gedaan moeten worden en zet hierbij een timer en muziekje op! Zijn de taken gedaan voor de timer afgaat? Dan mogen de kinderen iets als beloning uitzoeken. Bijvoorbeeld een spelletje, film of iets lekkers uitzoeken voor na het avondeten.

Tip 3. – Verdeel het huis met een schema

Maak voor je gaat poetsen een schema met de ruimtes en namen erbij. Zo bijvoorbeeld; ruimte – keuken, taak – vaatwasser uitruimen. Of als jij de keuken schoonmaakt kunnen de kinderen bijvoorbeeld hun speelgoed opruimen in de woonkamer. Zodra een ruimte/taak voltooid is kun je dit op het schema bijwerken. Je huis in ruimtes verdelen zorgt voor overzicht, en dat je niet alles in een keer hoeft te doen. Als je het bijhoudt, zorgt het er ook voor dat het niet opeens een bende wordt! Zodra een ruimte/taak voltooid is kun je dit op het schema bijwerken.

Tip 4. – Garderobe schoonmaak

Een nieuw seizoen betekent vaak ook dat je andere kleding draagt. Verplaats de wintertruien naar de zolder en maak plek voor de zonnige rokjes en jurkjes. Kijk samen met je kinderen wat er nog past en wat niet. Gooi de kleding die niet meer past niet weg, maar geef het weg aan bekenden of een goed doel, zo ben je ook nog duurzaam bezig! Nog een slimme tip: als je een tas kleding bij de H&M inlevert, krijg je als dank een bon met 15% korting op een artikel naar keuze.

Tip 5. – Zo houd je het schoon

Regels, regels, regels… niet het leukste, maar wel nodig om duidelijkheid voor iedereen te creëeren. Lees hieronder een aantal regels die kunnen helpen het huis schoon te houden:

  • De ‘niet met lege handen van tafel’-regel: niemand gaat met lege handen van tafel. Dit betekent, zodra je van tafel gaat, neem je je bord mee naar de vaatwasser of het aanrecht;
  • De ‘niet naar boven met lege handen’-regel: niemand gaat naar boven zonder zijn eigen troep mee naar zijn/haar eigen kamer te nemen. Leg bijvoorbeeld wat spullen die naar boven moeten beneden op de treden zodat het gezien wordt;
  • Schoenen uit: Iedereen doet zijn schoenen aan en uit bij de voordeur. Zo voorkom je dat de vloer (sneller) vies wordt.
  • Handen wassen: zorg ervoor dat iedereen zijn/haar handen wast na het buitenspelen. Dit is en hygiënisch en zo voorkom je dat er vlekken gemaakt worden op bijvoorbeeld op meubilair of witte muren.