Blog

Is jullie vlucht vertraagd? Hier heb je recht op!

Sta je daar bepakt en bezakt op het vliegveld met je hele gezin, helemaal klaar om op vakantie te gaan, is je vlucht vertraagd. Een halfuurtje is zo erg nog niet, kan de hele bups nog even naar de wc, maar hoe langer de vertraging oploopt hoe vervelender het wordt voor de kids en jezelf; zie ze maar eens te vermaken! Wat zijn nou eigenlijk je rechten als je vlucht vertraagd is? EUclaim, al meer dan 10 jaar expert op het gebied van passagiersrechten, legt het ons uit!

Tot drie uur vertraging van je vlucht

Wanneer je vlucht vertraagd is, heb je vanaf twee uur vertraging recht op verzorging voor álle passagiers, ook je kleintjes dus. Deze verzorging houdt eten en drinken in maar ook een hotelovernachting wanneer de vertraging zo lang duurt dat je een slaapplek nodig hebt. Deze rechten heb je volgens het Verdrag van Montreal en de Europese Verordening 261/2004. Het is dus zeker niet nodig om met je gezin noodgedwongen op de luchthaven te gaan slapen. Ook bij een buitengewone omstandigheid als slecht weer of een staking van de luchtverkeersleiding heb je nog steeds recht op verzorging.

Meer dan drie uur vlucht vertraging en je recht op vergoeding

Duurt je vertraging meer dan drie uur? Dan begint het natuurlijk wel heel erg vervelend te worden. Gelukkig beschermd Verordening 261/2004 ook in dit geval jouw rechten. Zo heb je bij aankomstvertragingen vanaf 3 uur mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon. Deze vergoeding wordt bepaald op basis van de afstand van je vlucht. Zo heb je voor de meeste vluchten binnen Europa recht op €250 of €400 en voor intercontinentale vluchten €600. Deze vergoeding geldt alleen voor passagiers met een eigen stoel die hebben betaald voor hun ticket. Deze compensatieregeling valt onder een Europese Verordening en is daarom alleen van toepassing op vluchten vanuit de EU of vluchten naar de EU die door een Europese vliegtuigmaatschappij uitgevoerd worden.

Vergoeding bij vertraging door buitengewone omstandigheden

Wanneer een buitengewone omstandigheid de vertraging van je vlucht heeft veroorzaakt heb je helaas geen recht op een vergoeding. Slecht weer, een staking van de douane of luchtverkeersleiding zijn voorbeelden van een buitengewone omstandigheid. De luchtvaartmaatschappij kan geen invloed uitoefenen op zulke overmachtsituaties. Een staking van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij, zoals piloten en cabinepersoneel, is géén buitengewone omstandigheid.

EUclaim helpt al 10 jaar gedupeerde vliegtuigpassagiers

Was jouw vlucht meer dan drie uur vertraagd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding! Bij EUclaim kun je dit heel eenvoudig en snel checken. Wanneer je de claim indient bij EUclaim nemen zij al het werk uit handen en zorgen ervoor dat jij krijgt waar je recht op hebt op basis van no cure, no pay. Daarvoor gaan ze zelf voor je naar de rechtbank als de luchtvaartmaatschappij weigert de claim uit te betalen. EUclaim is al meer dan 10 jaar expert op het gebied van passagiersrechten en heeft alle ervaring die je nodig hebt om jouw vergoeding veilig te stellen. Zo kun jij je bezighouden met wat écht belangrijk is, genieten van je gezin!