Hoe kom je tot een goede SEO strategie?

Hoe kom je tot een goede SEO aanpak? Dat is dé vraag die veel beginnende én ervaren online ondernemers wakker houdt. En in ieder geval bezighoudt. Als het goed is althans. Want een goede SEO aanpak kan je duurzaam extra omzet opleveren en veel extra advertentiekosten besparen. Ik heb een unieke en zeer effectieve methode ontwikkelt om tot een goede SEO aanpak te komen. Deze deel ik graag gratis en voor niets met je. Waarom? Omdat ik zelf jarenlang veel te veel heb betaald aan zogenaamde SEO-specialisten die misbruik maakten van mijn onwetendheid. Ik hoop dan ook dat je na het lezen van dit artikel in ieder geval het SEO specialisten-kaf van het SEO specialisten-koren kan scheiden. En misschien zelfs wel zonder deze specialisten tot een effectieve SEO-aanpak kan komen. Ohja… daar is het addertje. Ik vraag er wel iets voor terug: Wil je mij laten weten wat je van dit artikel vindt?

In dit artikel geef ik antwoord op de vragen:

 • Wat is SEO?
 • Wat is het belang van SEO?
 • Hoe kom ik tot goede SEO Aanpak?
 • Wie is de auteur?

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization; zoekmachine optimalisatie. Dit is een verzamelnaam voor alle processen die erop gericht zijn de organische vindbaarheid van een webpagina in zoekmachines te optimaliseren.

Hier heb ik een handige SEO-begrippenlijst gevonden die je helpt om SEO specialisten heter te kunnen begrijpen:-)

Voorbeelden van SEO processen zijn;

Zoekwoorden optimalisatie

Zoekwoorden optimalisatie is het kiezen van de juiste zoekwoorden waarop je gevonden kan worden. Het kost vaak veel tijd en aandacht om autoriteit (een hoge ranking op google) op te bouwen op bepaalde zoekwoorden. Daarom is het belangrijk te focussen om een beperkt aantal zoekwoorden.

Het schrijven van aantrekkelijke (duidelijke en relevante) content

Google is gek op content. Relevante content. Wat is Relevante content? Relevante content is die relevant is voor de doelgroep van de desbetreffende pagina en/of website. Google bepaalt dit op basis van:

 • De kwaliteitvan je content. Je teksten moeten helder en foutloos geschreven zijn
 • Het aantal relevante linksvan andere websites met een goede reputatie
 • Unieke content. Voorkom dat je op twee verschillende pagina’s dezelfde tekst plaatst
 • Plaats regelmatig nieuwe content op je website.
 • Het gebruik van je content door de doelgroep. Hoelang blijven bezoekers op je pagina/website, en hoeveel pagina’s bezoeken ze of tot hoever lezen ze door op je pagina?

Linkbuilding

Met linkbuilding zorg je ervoor dat andere websites naar jouw website of pagina verwijzen middels een link. Hoe meer links er naar jouw pagina of website verwijzen hoe belangrijker jouw website of pagina is voor google. Google ziet deze links als een soort van aanbevelingen. Hoe groter de autoriteit is van een pagina die naar jouw website of pagina verwijst des te meer waarde google toekent aan deze link. Met linkbuilding kan je er dus voor zorgen dat jouw website of pagina meer autoriteit krijgt.

Het optimaliseren van de meta data

Met meta data vertel je zoekmachine welke informatie er te vinden is op jouw website/pagina. Meta data bestaat uit Deze metadata bestaat uit een meta title en meta description. De meta title

https://dokonline.nl/online-marketing-kennisbank/metadata/

Andere belangrijke processen zijn de gebruiksvriendelijkheid van je website en de laadsnelheid.

Wat is het belang van SEO?

68% van alle online activiteiten start met een zoekmachine, gemiddeld komt 53,3% van alle bezoekers van een website via een zoekmachines binnen en slechts 0,78% van de klikken op google worden op de tweede pagina gedaan. Dus als je niet op de eerste pagina staat met jouw key zoekwoorden haal je weinig tot niets uit SEO.

Ohja het zal je vast zijn opgevallen dat ik het alleen maar over Google heb. Waarom ik mij in dit artikel allen richt op Google kan ik zelf uitleggen maar ik denk dat deze google statistieken 2021 voldoende zeggen:

De belangrijkste Google statistieken van 2021:
 • De zoekmachine heeft 92,18% van het marktaandeel vanaf juli 2019.
 • Google verwerkt meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten per dag.Het meest gezochte woord? Youtube.
 • 84% van de gebruikers gebruikt Google 3 keer per dag of vaker.
 • Van de (product) zoekopdrachten begint 46% op deze zoekmachine.
 • 90% van de gebruikers klikt op de eerste paar resultaten in Google.
 • 23% van alle websitebezoeken start in een zoekmachine.

Hoe kom ik tot een goede SEO Aanpak?

De meeste en misschien wel alle SEO consultant, accountmanagers of adviseurs zeggen dat een goede SEO aanpak begint bij een zoekwoordenonderzoek. Dat is fout. Een goede SEO aanpak begint bij het in kaart brengen van het aankoopproces (klantreis) van jouw klanten. Hier heb je geen SEO specialist voor nodig. Op basis van je klantreis en de belangrijke touchpoint die je hierin definieert stel je mogelijk interessante zoekwoorden vast. Vervolgens toets je deze zoekwoorden op volume en moeilijkheidsgraad.

Klantreis

Laten we beginnen met de klantreis. Bij het opstellen van een klantreis zijn veel mensen geneigd zich te richten op de reis vanaf het eerste touchpoint. In het geval van het opstellen van je SEO strategie mis je hiermee een hoop kansen. Ik adviseer je dan ook de klantreis te starten met mogelijke triggers die het aankoopproces kunnen opstarten. Ver voordat de klant al in zijn hoofd heeft om jouw product te kopen. eantwoord willen hebben voordat ze op vakantie gaan is: Wanneer zijn de schoolvakanties? Maar ook ouders die niet van plan zijn om op vakantie te gaan willen deze vraag beantwoord hebben. Al is het maar om te weten wanneer ze opvang moeten regelen voor de kids. De vraag ‘wanneer zijn de schoolvakanties’ heb ik bij het vaststellen van mijn nieuwe SEO-strategie als trigger gedefinieerd.

Lees hier meer over klantreis en touchpoint.

Zoekwoord: Wanneer is de meivakantie

Nu de zoekwoorden. Als je de triggers hebt vastgesteld moet je er zoekwoorden aan koppelen. Als we voortborduren op mijn voorbeelden van zojuist kom ik op de volgende zoekwoorden: voorjaarsvakantie, meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie en schoolvakanties. Maar let op. Je kan ook zoektermen kiezen die uit meer woorden bestaan. In mijn geval bijvoorbeeld: wanneer is de voorjaarsvakantie, wanneer is de meivakantie, enz.  68,7 van de zoekopdrachten bestaat namelijk uit vier of meer woorden.

Nu is het zaak om vanuit jouw beoordeling van de trigger en de gekozen zoekwoorden de relevantie/effectiviteit van de zoekwoorden te bepalen. Om het simpel te houden ken je jouw zoeken woorden de volgende percentages toe: 20% of 40% of 60% of 80% of 100%. Waarbij 100% spot on is en waarbij je uiteindelijke conversiepercentage verwachtingen bij 20% matig zijn.

Ik ken 20% toe aan de zoekwoorden bij de groep ouders die niet van plan zijn. Op vakantie te gaan maar vanwege andere redenen de vraag stellen ‘ Wanneer is de meivakantie’

En ik ken 80% toe aan de zoekwoorden toe voor de groep die opzoek is naar de data voor de schoolvakanties omdat ze van plan zijn tijdens 1 van deze vakanties op vakantie gaan.

Deze percentages gebruik ik vervolgens voor de volgende stap: Het zoekvolume.

Zoekvolume
Het zoekvolume is het aantal keer dat er op een bepaald zoekwoord wordt gezocht. Hoe vaker op een zoekwoord wordt gezocht hoe waardevoller het zoekwoord is. Laten we eens kijken naar de zoekwoorden die ik heb gekozen. Voor het gemak focus ik even op ‘meivakantie’

In bovenstaande afbeelding zie je dat er 18,1K keer wordt gezocht op Meivakantie. Maar je ziet ook dat er nog vaker wordt gezocht op meivakantie 2022. Namelijk 90,5K keer per maand. Nu is het de waarde die ik eerder heb toegekend aan de zoekwoorden van belang. Ik neem dit percentage van de het zoekvolume. Voor de doelgroep die niet van plan is om een vakantie te boeken heb ik een percentage van 20% bepaald dus: voor deze doelgroep is er een potentieel voor mij relevant zoekvolume van 90500*20%= 18100.

Moeilijkheidsgraad Meivakantie 2022 is 52

Nu kijken we naar de moeilijkheidsgraad. Hoe moeilijk is het om met dit zoekwoord een goede ranking te realiseren? Een goede ranking is bij de top 3. Je hebt verschillende handige tools om dit te onderzoeken. Ik gebruik zelf ranktracker hiervoor. Dit is een zeer uitgebreid SEO programma waarin je per zoekwoord kan zien wat het zoekvolume is en wat de moeilijkheidsgraad is. Maar ook kan je ranktracker gebruiken om alternatieve zoekwoorden vinden, en om je eigen site te analyseren. Voor 27 euro per maand heb je toegang tot alle informatie waar je bij een bureau al snel 200 euro per maand voor betaald.

Zoals je in de afbeelding hierboven kan zien is de KD (keyword difficulty) 52. Dit is redelijk hoog maar zeker niet onhaalbaar. Om een beter beeld te krijgen van de moeilijkheidsgraad is het verstandig om de huidige top 3 te bekijken. Op drie staat D-reizen met niet perse een hele sterke SEO pagina. Pagina’s van de Rijksoverheid zijn altijd lastig te ‘verslaan’.

Op basis van bovenstaande analyse heb ik besloten om Meivakantie 2022 als 1 van mijn focus termen te gebruiken. Goed om te weten is dat ik deze pagina in 2023 ook weer kan gebruiken. Ik maak dan een nieuwe pagina aan. Zet de content over naar deze pagina en re-direct de pagina meivakantie 2022 dan naar meivakantie 2023. Zo geef ik de ranking die ik heb gerealiseerd met meivakantie 2022 over aan de nieuwe pagina meivakantie 2023. We hebben nu de analyse afgrond en een kunnen aan de slag.

Wil je weten hoe je deze seo strategie kan implementeren? Lees dan mijn blog: Zo maak je een effectieve SEO pagina (blog moet ik ng schrijven)