Blog

Familievakantie naar Amerika: alles wat je moet weten over je ESTA aanvraag

Gaan jullie op vakantie naar de Verenigde Staten? Vergeet dan niet dat je een ESTA moet hebben voordat je een stap in het vliegtuig zet. Ik hoor je denken: “een ESTA?(!)”. Yes, een ESTA is voor je reis naar Amerika net zo belangrijk als je paspoort! Geen ESTA? Dan mag je het Amerika niet in! Wat een ESTA precies is en hoe je eraan komt, leg ik je graag uit!

Wat is een ESTA?

ESTA betekent: Electronic System for Travel Authorization. Bij je aanvraag wordt er gekeken of jij van de Amerikaanse autoriteiten naar Amerika mag reizen. De ESTA wordt na de goedkeuring elektronisch gekoppeld aan je paspoort. Tijdens het inchecken zien ze dan of er een geldig ESTA is gekoppeld aan je paspoort en alleen dan mag je dus het land in. Let op: een ESTA in geen visum!

Moeten kinderen een aanvraag indienen voor de ESTA?

Ja ook  kinderen, hebben een ESTA nodig om naar Amerika te kunnen reizen. Dus vraag voor ieder gezinslid een ESTA aan want anders kom je de douane niet door. De aanvraagprocedure van een ESTA is voor een kinderen precies dezelfde als voor een volwassene.

Wanneer wordt een ESTA aanvraag afgewezen?

Wees niet bang. Een ESTA aanvraag wordt alleen in uitzonderlijke gevallen afgewezen. Een reden van afwijzing kan zijn als je na 11 maart 2011 in Irak, Iran of Syrië bent geweest, maar ook als je staat genoteerd met een strafblad, je tijdens je vorige verblijf langer bent gebleven dan de 90 dagen of als je reist met een noodpaspoort. Wees niet bang dat je nu Amerika niet meer inkomt, in deze gevallen kan je altijd proberen om een visum aan te vragen waardoor je alsnog welkom bent.

Retourticket is verplicht

Weet dat je een retourticket nodig hebt om te kunnen reizen met een ESTA. Je mag met een ESTA namelijk maximaal 90 dagen achtereen in Amerika verblijven. Een ESTA is twee jaar geldig en binnen die twee jaar mag je onbeperkt naar de Verenigde Staten reizen, alleen wel steeds maximaal 90 dagen. Verloopt je paspoort binnen die tijd en krijg je een nieuwe? Let er dan op dat je ook een nieuwe ESTA aanvraagt. De ESTA is namelijk gekoppeld aan je paspoortnummer.

Heb ik met een ESTA geen visum nodig?

Reizigers die een paspoort hebben van landen die onder het ‘Visa Waiver Program’ vallen, hebben geen visum nodig om naar Amerika te reizen. Nederland, maar ook België behoren tot deze landen. De aanvraag voor een ESTA is bedoeld om te beoordelen of specifieke Nederlandse of Belgische reizigers Amerika binnen mogen komen.

ESTA nodig voor een overstap in Amerika?

Vlieg je naar bijvoorbeeld Centraal- of Zuid-Amerika en heb je een overstap in Amerika? Vergeet in dat geval dan niet om een ESTA aanvraag te doen! Al is het maar een overstap van twee uur en blijf je dus op het vliegveld. Je moet in het bezit zijn van een geldige ESTA.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

Je kunt op twee manieren een ESTA aanvragen. Een ESTA kan je online aanvragen bij de U.S. Customs and Border Protection door een formulier in het Engels in te vullen waarin je al je persoonlijke gegevens invult. Deze aanvraag kost $14 en kan je alleen betalen met een creditcard of PayPal.

De tweede manier waarop je een ESTA aanvraag kan doen, is door een Nederlands bedrijf te vragen je hierbij te helpen. Zelf ben ik vorig jaar met the family naar Colombia geweest en heb ik mijn ESTA via eVisa Application Service aangevraagd. eVisa Application Service is een Nederlands bedrijf dat je helpt bij de aanvraag van je ESTA. Zij hebben het aanvragen van een ESTA makkelijker gemaakt door een Nederlands formulier te maken met een Nederlandse klantenservice en ze controleren of je je ESTA aanvraag goed hebt ingevuld. Als je ESTA is goedgekeurd ontvang je deze per mail of post. Mocht je geen creditcard hebben, dan maakt dat niet uit, je kan namelijk gewoon met iDEAL betalen.

Nog een tip:

Vraag je ESTA ruim van te voren aan! De beoordeling voor je ESTA duurt maximaal 72 uur, dus je zou hem een paar dagen voor de reis kunnen aanvragen. Maar mochten er problemen zijn, dan zit je in tijdsnood. Vraag hem meteen aan als je boekt, dan vergeet je het ook niet.

Staat jullie familievakantie naar Amerika dus bijna voor de deur, check dan of je alles hebt: paspoort, vliegticket, ESTA en natuurlijk speentjes, snoetenpoetsers, genoeg onderbroeken, hydrofiele doeken, zonnebrand, leesboekjes, zwemluier, thermosfles, melkpoedertorentje, tandenborstel en ga zo maar door;)

 

Nog meer vragen rondom je vakantie? Misschien zijn deze blogs iets voor je: