Blog

Extra bijles tijdens de vakantie: doen of liever niet?

Veel ouders benutten de vakanties om een extra bijles te geven als de prestaties van hun kinderen achterblijven. Doen ze hier goed aan? Of is vakantie juist de unieke kans om onze kinderen te laten zien dat er meer is dan alleen maar schoolprestaties en om ze te leren aandacht te hebben voor hun gevoel en persoonlijk welzijn? In dit licht leggen we de volgende vraag van Paula, moeder van Dees (7), voor aan onze psycholoog Suzanne Smedts: “Is de vakantie een goed of juist een slecht moment om Dees extra lesjes te laten doen?”

Suzanne: “Op zich kan het geen kwaad als je Dees tijdens de vakantie wat extra werkjes van school laat maken. Zo is lezen tijdens de vakanties altijd goed, zodat je het leesniveau op peil houdt.”

Bijles alleen van een geduldige (!) pappa of mama

“Het belangrijkste hierbij is om rekening te houden met waar je kind zelf behoefte aan heeft. Wat vindt hij er zelf van dat hij achterloopt? Vindt hij het prima, of voelt hij zich onzeker? Dan kan het fijn zijn om in een vertrouwde omgeving te kunnen oefenen. Met een geduldige (!) pappa of mama. Zo krijgt hij uiteindelijk meer zelfvertrouwen op school waardoor hij weer makkelijker kan meekomen.”

Pushen is verboden!

Pushen om buiten school nog extra werkjes te doen is niet goed. Hierdoor kan een kind juist het gevoel krijgen dat hij niet goed genoeg is, waardoor zijn zelfbeeld negatief wordt beïnvloed. Uiteindelijk gaat je kind dan juist meer aan zichzelf twijfelen en gaan de prestaties mogelijk zelfs verder achteruit.

Kinderbrein prikkelen

Let er ook altijd op dat je kind voldoende tijd heeft om onbezorgd en zonder enige druk vrij te spelen en zijn eigen creativiteit zijn gang laten gaan. Dat is heel erg belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind, zonder dat het als leren voelt. Denk er ook eens aan dat je het brein van je kind ook heel goed kunt prikkelen door spelenderwijs bezig te zijn, naar musea te gaan, een speurtocht in het bos te houden of andere leuke en leerzame activiteiten samen te doen.”