Blog

‘Paspoort inleveren moet verboden worden’

Je staat met je gezin bij de receptie van je vakantiebestemming en moet je paspoort afgeven. Een kwestie van administratie. Vrolijk lever je alle paspoorten in: de vakantie ligt aan je voeten, het kan je allemaal niet snel genoeg geregeld zijn. Maar deze kleine handeling kan grote (identiteitsfraude)gevolgen hebben.

Vandaar dat de ANWB nu een verbod wil op het inleveren van paspoorten bij vakantieverblijven en verhuurbedrijven.

Identiteitsfraude
Volgens een woordvoerder van de ANWB is het achterlaten van je paspoort niet veilig. Zo is het in het verleden wel eens voorgekomen dat iemand op vakantie was en zijn paspoort tijdelijk had achtergelaten. “Enkele maanden later kreeg hij van een incassobureau een rekening van 16 duizend euro voor een huis dat hij nooit had gehuurd”, aldus de woordvoerder.

Dek het BSN-nummer af
Volgens ANWB moet je je paspoort dus altijd dicht bij de borst houden en zelfs niet laten kopiëren. Kies je ervoor om dat wel te doen, dan raadt de ANWB aan het BSN-nummer af te dekken. Zo voorkom je dat dit belangrijke nummer in verkeerde handen valt.

Creditcard
ANWB komt ook met een alternatief: een Camping Key Europe of een creditcard achterlaten. Van de creditcard kan door de uitbater een kopie worden gemaakt of een bedrag aan borg ‘zekergesteld’ worden. Op die manier kan er niets meer mis gaan en kunnen jullie met een gerust hart beginnen aan een heerlijk onbezorgde vakantie.