Blog

7x hoe overleef ik een vliegreis met kinderen

We weten allemaal nog als de dag van gisteren wat wij in onze kinderloze tijd van baby’s in een vliegtuig vonden. Twee woorden, drie lettergrepen: een misdaad. Zat je dan. Zes uur lang naast een gillende baby. Eén ding wist je zeker: dat zou jij later nooít gaan doen.

Help!

Dan ineens ben je zélf drie bevallingen verder en hell no dat je nooit meer met vakantie gaat. De vraag is alleen: hoe overleef je een vliegreis met kinderen zonder dat iedereen je het bagageruim in wenst? Wij helpen je een handje en zetten de zeven beste tips voor je op een rijtje.

 1. Splits op bij het boarden
  Jullie zitten al lang genoeg in het vliegtuig dus stel dit zo lang mogelijk uit. Tegelijkertijd is het belangrijk je bagage bij de hand te hebben. De oplossing; de één is de bagagedrager en zoeft het vliegtuig in terwijl de ander even vader en moeder tegelijk is.
 2. Vermijd kunstmatige kleurstoffen
  Het zijn vooral kunstmatige kleurstoffen die van snoepgoed slechts een tijdelijk werkend hulpmiddel maken. Veel kinderen zijn hier overgevoelig voor en worden alleen maar drukker. Zo geeft een snoepje min of meer hetzelfde effect als een blikje Red Bull.
 3. Hanteer de 15 minuten regel
  Plan jullie vlucht met 15 minuten activiteiten. Tijdschriften, een leuk boek met verhalen, tekenen, spelletjes en tussendoortjes zijn allemaal goede activiteiten om ze bezig te houden Geef voor iedere 15 minuten een beloning voor goed gedrag.
 4. Wissel van zitplaats
  Zorg voor afwisseling, ook wat betreft de zitplaatsen. Kinderen naast elkaar, ouders naast elkaar, de ene ouder naast de jongste en de ander naast de oudste, enzovoorts.
 5. Neem een opblaaskussen mee
  Kleine kinderen kunnen op een kussen zitten, zodat ze beter uit het raampje kunnen kijken, en oudere kinderen kunnen beter slapen met een kussen.
 6. Koop een mobiele dvd speler
  Het is zonder twijfel het enige waar alle ouders het over eens blijken te zijn; Cartoons en films onderweg maken de vlucht een stuk rustiger. Dus investeer in een draagbare DVD speler of iPad.
 7. Verleid ze te slikken
  De landing kan pijn doen aan de oren. Verleid ze daarom de pijn in hun oren weg te slikken. Aan baby’s wordt vaak de fles gegeven om hen aan te moedigen te drinken en daarom te slikken. Ook werkt dit als je je kind een (suikervrije) lolly geeft.

Nog even dit

Bijna alle bovenstaande tips zijn gericht op je kinderen, maar een goede reis begint bij jezelf. Als je voor je vertrek en onderweg het gevoel hebt (of uitstraalt!) dat je alles onder controle hebt, ben je een stuk rustiger en kun je meer hebben. En voelen je kinderen zich dus ook meer op hun gemak.