Blog

“Bart, ik vind koeien melken ontzettend leuk, maar……”

Op zijn 23e onderbrak Bart zijn studie om het melkveebedrijf van zijn plots overleden vader over te nemen. Bart werd daarmee de jongste boer uit de regio. Samen met zijn moeder leerde hij alles met vallen en opstaan. Sinds zijn vrouw Floor een paar jaar terug bij hen introk, is het familiebedrijf omgetoverd in een heuse doe-boerderij mét glamping. Ofwel: een waar speelwalhalla voor kinderen en bovendien een prachtige plek om te verblijven.

 

Spannend

“Het duurde zo’n 2 jaar voor we onze glamping konden openen. De vergunning liet lang op zich wachten, maar het spannendste was de ziekte van ons dochtertje Eefje (2015). Kort na haar geboorte bleek dat ze een zeldzame leveraandoening had. Een maand voordat de camping open zou gaan kwam ze eindelijk in aanmerking voor een levertransplantatie. In Groningen. Niet bepaald om de hoek dus,” vertelt Bart.

Dankzij vrijwilligers

Floor: “Gelukkig gaat het nu goed met Eefje en is het ons gelukt om de glamping op tijd te openen. In deze moeilijke periode zijn geholpen door vrijwilligers. Door een oproep in de plaatselijke krant en op Facebook hebben zich wel 50 vrijwilligers gemeld. Hartverwarmend om te ervaren hoe bereidwillig mensen zijn om anderen te helpen.”

Jongste boer

Bart runt het melkveebedrijf samen met zijn moeder: “Ik ben de jongste boer in de regio. Toen ik 23 was overleed mijn vader. Hij bleek huidkanker te hebben. Na de diagnose was het redelijk snel voorbij. Ik studeerde toen nog in Den Bosch. Toch heb ik toen het boerenbedrijf overgenomen, samen met mijn moeder. Mijn twee broers hadden niet de ambitie om boer te worden. De overstap was een grote uitdaging. Al doende moest ik nog heel veel leren.”

Het roer om

Enkele jaren later leerde Bart de Groningse Floor kennen via farmdate.nl. Het klikte en al gauw besloten ze samen de boerderij te betrekken. Bart: “Floor woonde een tijdje bij mij toen ze zei: ‘Bart, ik vind koeien melken ontzettend leuk, maar dat ga ik niet mijn hele leven doen.’ Het roer ging om. Floor begon met het geven van paardrijlessen en later werden wij een educatieve doe-boerderij. Vandaag de dag hebben we ook nog een glamping. Floor zit vol leuke ideeën en ik ben erg handig. Met zijn tweeën komen we zo een heel eind. Het maakt me gelukkig om te zien dat Floor haar plek hier heeft gevonden én gemaakt.”