Blog

Tips voor uiteten met kinderen.

Ken je dat gevoel van hopeloos falen wanneer een etentje buiten de deur uitloopt in een fiasco. Wij vroegen jullie om jullie gouden tips om dit te voorkomen.

1. Het ‘Wie ben ik?’- spel 

Een leuke tip van mama Liesbeth! Zij speelt met haar kinderen wel eens ‘Wie is het’ maar dan live met de andere gasten van het restaurant. Neem iemand van een ander tafeltje in gedachten en laat ze maar vragen stellen. Bijvoorbeeld “heeft-ie een baard?”, “draagt ze een bril?”, “heeft ze blond haar?”. Dit spel is hilarisch en je kinderen zijn er even mee zoet.

2. Mindset

Volgens mama Amy is je mindset het belangrijkste bij uiteten gaan met jonge kinderen. Het is vaak makkelijker als je jezelf erop instelt dat eten met de kindjes erbij gewoon nét wat anders verloopt. Om zelf te genieten van de avond, kan je je beter niet druk maken om het rond rennen, niet goed eten, ongezond eten, later in bed liggen of het herrie maken. Accepteer dat de dingen even anders gaan en geniet vooral van het moment samen. 

3. Verras ze

De dochter (2) van Mariska bleef bij een heel 3 gangen diner tijdens een bruiloft rustig zitten. Hoe dan? Mariska verrast haar dochtertje altijd met etuitjes vol met speelgoedjes. Van boekjes, potloodjes tot kleine puzzels! Zo kan ze steeds afwisselen met spullen en blijft ze lekker zitten. 

4. Vroeg eten met honger

Het beste is om vroeg te gaan eten, mama Judith reserveert vaak al om 5 uur, zodat het restaurant niet al te druk is, je niet lang hoeft te wachten op het eten en je kinderen niet al te moe zijn. Een slimme tip is ook om te zorgen dat ze honger hebben, zo blijven ze lekker lang zitten.

5. Jong geleerd is oud gedaan

Mama Jessy gelooft dat je er het beste maar als baby mee kan beginnen. Vertel je kind waar je heen gaat en pak samen een kinderrugzakje in met speelgoed. Zoals bijvoorbeeld kleurtjes, boekjes, vliegtuigjes, auto’s, etc. Vooral geen iPad of mobiel, je gaat met je kinderen uiteten omdat het gezellig is en anders kan je beter zonder gaan!

6. Als prinses op date met papa 

Dit is een leuke tip van mama Maartje!! Zij gaan soms met hun kinderen 1 op 1 uiteten, dus met papa of mama. Haar dochters gaan dan in een mooie prinsessenjurk en papa in pak. Als een soort date, houdt papa dan de deur open, schuift de stoel aan etc. Je kan dit natuurlijk ook met je zoontje doen, echt een aanrader! De kinderen stralen dan helemaal.

7. Altijd aan tafel eten

Mama Anneke ziet het uiteten gaan met kinderen als een vorm van trainen. Het beste is er om als baby mee te beginnen en je kinderen te leren dat aan tafel zitten hoort bij eten. Dus laat je kinderen altijd aan tafel eten, zodat ze daar aan gewend zijn van jongs af aan!

8. Van IKEA tot chique restaurant

Mama Marieke pakt het slim aan. Ze laat haar kinderen stapje-voor-stapje wennen aan het uiteten gaan. Als eerste is ze begonnen bij een IKEA-restaurant en de McDonalds, daarna de Watertuin, een pannenkoekenrestaurant of een strandpaviljoen (dus heel kindvriendelijke restaurants). Als het dan even niet meer lukt, kunnen ze even iets doen om met de volgende gang weer aan te sluiten. De laatste stap is een chique restaurant, waar ze dan goed op voorbereid zijn!

9. Het ‘liever’-spel

Wanneer mama Jessica het speelgoed vergeten is voor de kinderen, spelen ze het ‘liever’-spel, waarbij je de ander vragen stelt over wat ze liever zouden willen doen/eten/zijn etc. Super leuk! Vragen zijn bijvoorbeeld: ‘eet je liever friet of pizza?’, ‘ga je liever met de auto of vliegtuig?’, ‘ben je liever een olifant of een giraffe?’. De kinderen vinden het geweldig en het brengt ook nog eens interessante gesprekjes op gang.

10. Geen hoge verwachtingen

Met drie kinderen van 10, 7 en 1 heeft mama Sara haar handen vol. Uiteten gaan is altijd lastig. Zoals bijvoorbeeld die ene keer dat ze een stukje is gaan rijden in haar auto zodat haar kleinste in slaap zou vallen en ze zelf thuis met een doggiebag op de bank eindigde.. Tja. Uiteten gaan met kinderen is niet makkelijk. Maar de beste tip is denk ik om geen verwachtingen te hebben. Dan kan het alleen maar meevallen.